Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

vrijdag 22 februari 2013

Limburg

Donderdag 21 februari was het weer tijd voor mijn jaarlijkse trip naar Zuid-Limburg. De doelsoorten waren ook dit jaar weer Kuifleeuwerik, Kortsnavelboomkruiper en Grauwe gors.

Voor de eerste soort ging het naar de Vijlenersbossen bij Vaals. Daar aangekomen zag ik dat de weg was afgesloten met een slagboom. Via een aantal onverharde paden (ik was immers bestemmingsverkeer) kwam ik uiteindelijk toch op de gewenste plek uit. Na ruim een uur zoeken was de eerste target binnen. Een Kortsnavelboomkruiper liet zich zeer fraai zien maar was helaas te snel om te digiscopen. Een meter of zestig verderop vond ik nog een tweede exemplaar. In tegenstelling tot de voorgaande jaren liet de Middelste bonte specht zich niet horen of zien.

Onderweg naar het dorpje Puth begon het te sneeuwen. Ik parkeerde de auto bij een voetbalveldje waar een grote groep Kramsvogels aan het foerageren was. Met de telescoop zag ik tussen enkele Geelgorzen en Rietgorzen vrijwel meteen een aantal Grauwe gorzen zitten. Volgende doelsoort binnen. Terwijl ik deze vogels probeerde te fotograferen hoorde ik het onmiskenbare geluid van Kraanvogels. Snel zocht ik een hoger punt op. Ik telde er tenminste 600 maar waarschijnlijk waren het er heel wat meer. Omdat ik meer aandacht besteedde aan het tellen was ik te laat voor fatsoenlijke foto's.


Kramsvogel / Fieldfare
Turdus pilaris
 


Grauwe gors / Corn Bunting
Miliaria calandra


Kraanvogel / Common Crane
Grus grus

Twee van de drie binnen, op naar de laatste soort. Aangekomen bij de Tradeport west bij Venlo ging ik meteen op zoek naar de Kuifleeuwerik. De soort is zo goed als uitgestorven in Nederland en dit kon wel eens de laatste kans zijn de vogels te zien. Op het grote vrachtwagenparkeerterrein waren de ze snel gevonden. De vogels zagen er niet uit.. De kop en borst van de vogels waren besmeurd met olie. Dit kon natuurlijk niet gezond zijn en ik vroeg me af op ze het nog lang vol zouden houden. Met de laatste doelsoort binnen besloot ik terug naar huis te rijden.



Kuifleeuwerik / Crested Lark
Galerida cristata

dinsdag 19 februari 2013

Kleine burrie, MiBo en Eurokanarie

Voor zondag stond een hele trip gepland. Eerst naar Heiloo voor de Kleine Burgemeester die een week eerder verstek liet gaan, vervolgens richting Ermelo voor de Middelste bonte specht, naar Zwolle voor de Europese kanaries en daarna nog even bij mijn ouders langs in Harderwijk.

Om ongeveer tien over negen stond ik aan de Patrijsakkers in Heiloo. Nadat ik wat brood had gestrooid kwam de Kleine burrie er onmiddelijk aanvliegen. De vogels liet zich, ondanks het verre van optimale licht, prima fotograferen op nog geen tien meter afstand.

 
 
Kleine burgemeester / Iceland Gull
Larus glaucoides
 
 
Stormmeeuw / Common Gull
Larus canus

Op naar Ermelo. De Middelste bonte specht vergde wat meer zoekwerk maar even voor twaalf uur begon een exemplaar te roepen. Helaas kon ik slechts een glimp van de vogel opvangen, maar ok, hij kon op de jaarlijst. Hopelijk zullen er dit jaar nog wat betere waarnemingen volgen. Hier ook mijn eerste Raaf van het jaar.

In Zwolle aangekomen zag ik enkele vogelaars naar een boom kijken. Meteen raak: drie Europese kanaries (twee mannetjes en één vrouwtje). Eén van de mannetjes was fanatiek aan het zingen. Ik had geluk want na nog geen vijf minuten vlogen de vogels in zuidoostelijke richting weg.

 
Europese kanarie / European Serin
Serinus serinus

Op deze plek ook nog wat plaatjes van Appelvinken en Ringmussen geschoten en vervolgens door naar Harderwijk. Weer een erg leuk dagje.

 
 
Appelvink / Hawfinch
Coccothraustes coccothraustes
 
 
Ringmus / Tree Sparrow
Passer montanus
 

maandag 18 februari 2013

Vier op een rij

Op woensdagmiddag 13 februari werd door Mark Hoekstijn een Geelsnavelduiker ontdekt op het Grevelingenmeer. Deze soort was al een flink aantal jaren niet meer twitchbaar geweest en dus voor veel vogelaars nog nieuw. Zelf had ik de soort in 1996 prachtig mooi gezien op de Reeuwijkse plassen (mooi in het zonnetje op ongeveer 20 meter) dus voor mij had de vogel niet heel veel haast. Voor donderdag was sneeuw en ijzel voorspeld en ik had er niet zoveel zin in om in deze omstandigheden de weg op te gaan. Achteraf een gelukkige keuze want de weersomstandigheden op donderdag waren nogal bar en een enkeling is zelfs in de sloot beland. Bovendien werd de vogel na tienen niet meer gezien.

Vrijdagmorgen besloot ik eerst te gaan trainen en daarna pas door te rijden richting Dreischor. Na een stuk over de dijk gelopen te hebben en snel door de telescoop van Bas v/d Burg te hebben gekeken mocht de Geelsnavelduiker op de jaarlijst. De duiker zwom erg ver weg en was dan ook niet echt herkenbaar op de foto te zetten. Bas wees me ook nog op een Roodhalsfuut waardoor ik in één klap mijn duikers en futen compleet had.

Na in de buurt van Zonnemaire even gestopt te zijn om enkele Wilde zwanen op de plaat te zetten reed ik door naar de Brouwersdam.

 
Wilde zwaan / Whooper swan
Cygnus cygnus

Hier hoorde ik dat aan de binnenzijde een groepje van vier Parelduikers zou zitten en er ook een IJsduiker moest rondhangen. Een mooie gelegenheid om alle duikers op één dag te zien. De Parelduikers waren snel gevonden maar zaten jammer genoeg erg ver weg. De IJsduiker liet zich niet terugvinden. Dan maar weer terug om het vrouwtje Brilzee-eend nog een keer te bekijken wat na enig zoeken ook lukte. Omdat de IJsduiker weer was gemeld reed ik terug en deze keer was de vogel snel gevonden. Aan de buitenzijde van de dam zag ik vervolgens een groep van 12 Roodkeelduikers waarmee alle duikers binnen waren.

maandag 11 februari 2013

Boottochtje

Zondag 10 februari meegeweest met een boottochtje van Pterodroma vanuit IJmuiden. De hoop was eindelijk de Papegaaiduiker op de (Nederlandse) lijst te kunnen zetten maar het werd al snel duidelijk dat de kans hierop erg klein was. Er werden nauwelijks alkachtigen gezien. Uiteindelijk heb ik slechts één Zeekoet en één Alk waargenomen. Ook verder waren er nauwelijks zeevogels aanwezig: een drietal Jan-van- Genten, wat langsvliegende Roodkeelduikers en Zwarte Zee-eenden en veel Futen.


Jan-van-Gent / Northern Gannet
Morus bassanus

Daarom heb ik me uiteindelijk maar gestort op het fotograferen van de meeuwen die werden aangelokt door de overboord gezette chum.

 
Dwergmeeuw / Little Gull
Larus minutus
 
Grote mantelmeeuw / Great Black-backed Gull
Larus marinus
 
 
Zilvermeeuw / Herring Gull
Larus argntatus

 
Stormmeeuw / Common Gull
Larus canus
 
 
Drieteenmeeuw / Black-legged Kittiwake
Rissa tridactyla
 
Vooral de juveniele Drieteenmeeuwen waren favoriet bij de fotografen. Paul heeft er blijkbaar een wedstrijdje "wie de mooiste drieteen kan platen" van gemaakt. Ik zou zeggen: bekijk de foto's en vel een oordeel.
 
 
 
 
Drieteenmeeuw / Black-legged Kittiwake
Rissa tridactyla
 
Na terugkomst in IJmuiden doorgereden naar Heiloo voor de Kleine burgemeester. De vogel werkte helaas niet mee waardoor het totaal aantal meeuwensoorten voor vandaag op acht bleef staan.

En een derde

Vrijdagmorgen 8 februari eerst naar de sportschool geweest en daarna wat boodschappen gedaan. Pas bij thuiskomst zag ik op mijn telefoon dat er een vrouwtje Brilzee-eend was ontdekt bij de Brouwersdam. Mijn navigatie leidde mij in eerste instantie een doodlopend weggetje op. Dan maar parkeren bij de Brouwersdam en een stuk het strand aflopen. In eerste instantie zag ik alleen wat Grote Zee-eenden. Pieter Doorn stond een stuk verderop en belde me met de mededeling dat de vogel het laatst wat meer richting de Brouwersdam was gezien. Een paar honderd meter terug vond ik de Brilzee-eend uiteindelijk in een grote groep Grote Zee-eenden. Ik belde Pieter die een stuk verderop op de duinenrand stond te kijken. Hij gaf aan dat hij de vogel ook net had gevonden. Na de vogel even bekeken te hebben besloot ik nog even de Grote Zee-eenden te tellen. In totaal kwam ik op tenminste 86 exemplaren maar het werkelijke aantal lag waarschijnlijk nog een stuk hoger.

Hierna nog even naar de Stolpweg gereden in de hoop eindelijk de Velduil op de jaarlijst te kunnen zetten. Terwijl ik naar een mooie Ruigpootbuizerd stond te kijken zag ik ineens een vogel bovenop een paaltje te zitten: Velduil! Hier heel voorzichtig heengereden om vanuit de auto wat foto’s te kunnen maken, maar helaas vloog de vogel op om wat verder verborgen in het gras te gaan zitten. Ondertussen was het al weer aardig donker geworden. Tijd om weer huiswaards te keren.


Velduil / Short-eared Owl
Asio flammeus