Kleine Maagdenpalm/Common Periwinkle
Vinca minor
Nog enige tijd in de omgeving rondgelopen maar helaas niets meer kunnen vinden. Het werd ons ook niet makkelijk gemaakt want er vond blijkbaar een (lawaaiige) tourtocht plaats met luxe auto's (Porshes, Ferrari's e.d.).
Onderweg kwamen nog enkele andere vogelaars tegen onder wie medeblogger Cornelis Fokker. Zij hadden nog geen geluk gehad met beide soorten. Kort nadat zij vertrokken waren hoorde ik plotseling een Kortsnavelboomkruiper zingen. Het bleef bij één zangstrofe en de vogel liet zich niet terugvinden. Omdat we de ronkende automotoren behoorlijk zat waren besloten we een ander stuk bos te proberen.
Het Zevenwegenbos zag er een stuk minder aantrekkelijk uit maar toch duurde het niet lang of Flor vond een MiBo. Deze liet zich korte tijd fraai bekijken maar vloog al snel door. Tegelijkertijd riep er een tweede exemplaar. Even verder langs het pad hoorde ik kort een Kortsnavel zingen en na even zoeken konden we hem fraai bekijken. Een klassieke vogel. Spierwitte onderdelen en wenkbrauwstreep, een erg korte snavel, een duidelijk zichtbaar 'bakje' en we konden zelfs de duimvleugel zien. Even later vonden we nog een tweede vogel. Deze vogel was wat minder wit maar vertoonde verder duidelijk de kenmerken van een Kortsnavel. Het was duidelijk dat het hier om een paartje ging. Ze verzamelden nestmateriaal en verdwenen daarmee achter een opening in de boomschors. Na wat plaatjes te hebben geschoten vertrokken we weer.
Kortsnavelboomkruiper/ (European) Treecreeper
Certhia familiaris macrodactyla
Certhia familiaris macrodactyla
Na enige omzwervingen kwamen we aan bij het hamsterreservaat nabij Sibbe met als volgende 'target' de Grauwe gors. Ik had deze soort al eerder dit jaar gezien (Dodaarsweg) maar Flor moest hem nog voor zijn Nederlandse lijst. Helaas konden we ze, ondanks internsief zoeken, niet vinden. Hier nog wel behoorlijke aantallen Geelgorzen (nieuw voor de jaarlijst) en Ringmussen.
Ringmus / (Eurasian) Tree Sparrow
Passer montanus
Europese Kanarie/ (European) Serin
Serinus serinus
Het laatste doel voor vandaag was de Kuifleeuwerik. Vrij snel na aankomst hoorden we er één zingen. We konden deze vogel tot twee keer toe in de vlucht zien maar raakte hem daarna kwijt. De zoektocht leverde nog wel twee Zwarte roodstaarten op. Geen foto dus. Daarom, ter compensatie, maar een foto van een typisch Kuifleeuwerikkenbiotoop:
Als je dat zo ziet is het verbazingwekkend dat deze soort zo zeldzaam is. Grote parkeerplaatsen (met een Burgerking) zijn er immers genoeg in Nederland. Na een snelle hap naar binnengewerkt te hebben vertrokken we weer richting Woerden waar we om ongeveer acht uur aankwamen. Al met al een mooie vogeldag. Prachtig lenteweer en, op één na, alle targets binnen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten