Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

dinsdag 12 juli 2011

Scharrelaar!

Op vrijdagavond rond een uur of negen kwam de alert door van een Kleinste strandloper nabij Westkapelle. Helaas te laat om hier nog naar toe te gaan. Ik besloot, in tegenstelling tot veel andere twitchers, de volgende morgen niet meteen te gaan rijden maar de ‘piep’ af te wachten. Deze keer pakte de defensieve houding goed uit want ondanks intensief zoeken werd de vogel zaterdag niet teruggevonden.

Ik twijfelde nog of ik zondag naar de Aziatische goudplevier bij Colijnsplaat of de Kuifkoekoek in Groningen zou gaan. Beide soorten moest ik nog voor de jaarlijst. Aan de andere kant wou ik ook gaan trainen. Uiteindelijk viel de keuze op het laatste.

’s Middags om een uur of drie kwam er een melding van een Scharrelaar door. Onderweg naar het station om Flor op te pikken kwam er ook een piep van een waarschijnlijke Kleinste strandloper in de Sophiapolder in Zeeuws-Vlaanderen. Dilemma…

We besloten eerst toch maar naar Zuidland te rijden (ligt toch op de route richting Zeeland) en af te wachten tot de determinatie van het strandlopertje werd bevestigd. Aangekomen op de plek kostte het weinig moeite om de Scharrelaar te vinden. De vogel liet zich fraai zien terwijl hij foerageerde op de dijk waarbij hij regelmatig terugvloog naar de paaltjes langs het fietspad.




Scharrelaar / European Roller
Coracias garrulus

Terwijl we hier stonden hoorden we ineens Wietze roepen dat de Kleinste strandloper nu zeker was. Rijden!

Toen we,  een uur later, bij de Westerscheldetunnel aankwamen werd doorgegeven dat het waarschijnlijk toch om een Temmincks strandloper ging. Aangezien we nu toch vlakbij waren besloten we gewoon door te rijden. Vlak daarna werd echter gemeld dat het met zekerheid ging om een Temmincks. Balen! We besloten om terug te keren en dan maar langs de Aziatische goudplevier bij Colijnsplaat te gaan.

Even na acht uur kwamen we hier aan. Jaap Denee was hier, met twee andere vogelaars, ook net gearriveerd. Na kort zoeken werd de Aziatische goudplevier gevonden, half verscholen in het gras. Na nog even (tevergeefs)naar de Grote geelpootruiter te hebben gezocht keerden we weer terug. De plevier was inmiddels wat actiever geworden en foerageerde nu op het slik.




Aziatische goudplevier / Pacific Golden Plover
Pluvialis fulva

Na nog wat foto’s te hebben gemaakt stapten we weer in de auto voor de rit naar Woerden waar we om ongeveer elf uur aankwamen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten