Vrijdag 30 september.
Ook dit jaar was er weer een Dutch birding weekend georganiseerd op Texel, een weekje vroeger dan vorig jaar. Voordat we naar Texel reden ging ik met Johannes eerst nog een keer langs bij het Klein waterhoen van de Lepelaarsplassen. In tegenstelling tot de vorige keer toen we zo’n drie uur tevergeefs hebben gewacht was het nu vrijwel meteen raak. Bij aankomst in de ‘hut’ hoorden we van een fotograaf dat de vogel net weer het riet in was gedoken maar na enkele minuten kwam het Klein waterhoen weer tevoorschijn. Johannes had zijn nieuwe soort. Al snel verdween de vogel weer in het riet en toen hij hier na een half uur nog niet tevoorschijn was gekomen besloten we maar weer te vertrekken.
Rijdend over de Oostvaardersdijk zag ik een joekel van een vogel in een dode boom zitten. Dat moest wel een Zeearend zijn. Johannes kon de vogel goed genoeg bekijken om de determinatie te bevestigen. Snel gestopt op een parkeerplaats maar de vogel was alweer gevlogen. Omdat er twee dagen geleden een Bladkoning was gezien bij Dintelhaven besloten we hier even een tussenstop te houden. Veel meer dan twee Vuurgoudhaantjes en een overvliegende Grote gele kwikstaart leverde dit helaas niet op.
Om kwart over elf kwamen we aan in Den Helder. Precies op tijd voor de boot van half twaalf. Aangekomen op het eiland stoptem we eerst bij het NIOZ gebouw. Het bosjes kloppen hier leverde niets op. Op de weg terug naar de auto kwam een melding door van een Grote pieper tp bij De Tuintjes. Dit was voor ons allebei een nieuwe soort. Rijden dus! Hier aangekomen bleek de vogel al een tijdje niet meer gezien te zijn. Op Grote piepers rust bij mij een vloek. Ondanks vele uren op telposten, verschillende bezoeken aan de eilanden in de goede periode en een aantal twitches (vorig jaar alleen al vier keer…) was het me nog nooit gelukt deze soort waar te nemen en het leek erop dat ik nu weer zou dippen.
Terwijl ik met Pieter Doorn stond te kletsen hoorde ik ineens een karakteristieke roep: Grote Pieper! Yes!! Het lukte helaas niet de vogel in beeld te krijgen. Een beetje een onbevredigende waarneming maar hij mag op de lijst.
Even later kwam de melding door van een Orheusspotvogel bij camping de Robbenjager. Deze camping is helaas niet vrij toegankelijk maar Wietze kreeg het voor elkaar om wat excursies naar de vogel te mogen organiseren. Elke keer mocht er een groepje van vijf de camping op. Voor de ingang had zich inmiddels een grote groep mensen verzameld. Gelukkig kunnen vogelaars niet tellen (…) dus hoefde ik niet erg lang te wachten. Na kort zoeken kreeg ik de vogel goed in beeld. Pas mijn eerste najaarswaarneming.
Hierna vertrokken we richting camping de Sluftervallei om naar zangertjes te zoeken. Deze bleken dun gezaaid. Na enige tijd pas de eerste Phyllo’s van de dag: Tjiffen. Plots hoorden we een Bladkoning (Blako voor intimi..) roepen en niet veel later nog één. Mogelijk zelfs nog een derde vogel. Die nieuwe jaarsoort was binnen. Hierna nog even langs de Oosterkolk waar een Gestreepte strandloper zich fraai liet bekijken.
Hierna ging het naar de veerhaven om Flor op te pikken waarna we richting De Slufter reden. Hier was namelijk een Steppekiekendief gemeld. Langs de Krimweg zagen we de vogelaars al staan. Na even te hebben gewacht werd de vogel kort vliegend gezien waarna hij landde in het veld. De kop van de vogel was nog net te zien. Hierbij een ‘bewijsplaatje’.
Na een bezoek aan de pizzeria van de Cocksdorp vertrokken we naar het Eierlandse huis waar Laurens Steijn een lezing gaf over een pelagic voor de West-Afrikaanse kust. Om een uur of elf vertrokkn we eindelijk naar ons huisje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten