Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

maandag 4 juni 2012

Even van Texel naar Arnhem

Voor 2 mei was het plan met Pieter, Maartje en Conny een dagje te gaan vogelen op Texel. Uiteindelijk toch wat meer kilometers gemaakt dan aanvankelijk gedacht....

Na op de carpoolplaats bij Amsterdam in de auto van Pieter te zijn gestapt reden we eerst naar de Roodkopklauwier bij Wieringen omdat Conny deze vogel nog niet had gezien. Kort na aankomst werd de vogel teruggevonden. De klauwier liet zich nog veel beter zien dan gisteren en we konden een aantal leuke plaatjes schieten.



Roodkopklauwier / Woodchat Shrike
Lanius senator

Hierna snel naar Den Helder voor de boot van half negen. Vanaf de boot werd de eerste doelsoort al waargenomen, een mannetje Brilzee-eend in de mokbaai. Ook kon ik mijn eerste Dwergstern van het jaar noteren. Vanaf de boot reden we direct naar de Mokbaai om de vogel van wat dichterbij te bekijken. Echt dichtbij kwam hij jammer genoeg niet maar ik kon toch nog een paar redelijke plaatjes maken. Hierna ging het naar het NIOZ-haventje voor de Zwarte zeekoet. Na enig zoeken werd de vogel in het haventje gevonden. Het alkje was flink in de rui en zag er niet op zijn best uit maar het bleef een leuke waarneming.



Brilzee-eend / Surf Scoter
Melanitta perspicillata



Zwarte zeekoet / Black Guillemot
Cepphus grylle

Omdat ik dit jaar nog altijd geen Noordse stern had gezien ging het naar Ottersaat waar deze soort al snel kon worden bijgeschreven. Een kwartiertje later was de volgende doelsoort al binnen, een Grauwe franjepoot bij Dijkmanshuizen.



Noordse stern / Arctic Tern
Sterna paradisaea

Tot dan toe liep het erg goed. De Morinelplevieren bij Eierland wilden echter niet meewerken en ook de Engelse kwikken bij De Cocksdorp lukten helaas niet. Wel was hier nog een Beflijster te zien. Terwijl we hier stonden werd er een Bergfluiter doorgepiept in Westervoort (bij Arnhem). Pieter werd wat onrustig en na kort beraad werd besloten die kant op te rijden.

Om twee uur de boot van het eiland gepakt en vervolgens naar Westervoort gereden waar we een kleine drie uur later aankwamen. Lang hoefden we hier gelukkig niet te zoeken. We sloten aan bij een groepje vogelaars die bij een boom stonden te wachten en na ongeveer vijf minuten begon de Bergfluiter te zingen. De vogel liet zich door de telescoop prima zien maar helaas was het geen optimaal licht voor een leuke foto. Hierbij een bewijsplaatje.


Bergfluiter / Western Bonelli's warbler
Ptylloscopus bonelli



Terwijl we bij de Mac een hapje aan het eten waren hoorden we dat er bij de Groene Jonker enkele Porseleinhoenders zaten. Ondanks dat het alweer een lange dag was werd besloten hier toch nog langs te gaan. Na eerst mijn auto opgehaald te hebben in Amsterdam kwamen we in de schemering (half tien) aan. Een kwartiertje later begon het eerste Porseleinhoen te roepen, even later gevolgd door een tweede vogel. Pieter, Maartje en Conny vertrokken richting Huizen en ik besloot nog even naar de tweede vogel toe te lopen. De vogel liet zich samen met een Roerdomp op enkele meters afstand prima horen. Tevreden met de waarneming reed ik naar huis waar ik elf uur aan kwam.

Een lange vogeldag maar als je het lijstje ziet (o.a. Roodkopklauwier, Brilzee-eend, Zwarte zeekoet, Grauwe Franjepoot, Bergfluiter en Porseleinhoen) absoluut de moeite waard.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten