Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

maandag 4 juni 2012

Maar weer eens naar Texel

Na op drie mei een Hop (Abtswoudse bos) en op vier mei een Rosse franjepoot (Willeskop) bijgeschreven te hebben op de jaarlijst was op vijf mei Texel weer aan de beurt. Op de derde was hier een Roodstuitzwaluw ontdekt en ook de vorige dag was de vogel nog aanwezig.


Hop / Hoopoe
Upupa epops

Na Johannes opgepikt te hebben in Utrecht vertrokken we richting Den Helder. Met een beetje stevig doorrijden kon er zo'n twintig miniuten van de Tom Tom tijd worden afgesnoept waardoor het net lukte een boot eerder te pakken.  Aangekomen in de veerhaven stonden er al verschillende bekenden op de boot te wachten. Er werd geprobeerd om vanaf de boot de Brilzee-eend binnen te koppen maar vandaag lukte dat niet. Aangekomen op het eiland ging het in konvooi naar de plek waar de zwaluw gisteren als laatste was gezien. Ondanks fanatiek zoeken kon hij echter niet worden teruggevonden.

We besloten daarom maar wat in de omgeving te vogelen. Het weer werkte helaas niet echt mee. Terwijl we op de autoradio hoorden dat het vandaag in het noorden droog zou blijven vielen er verschillende stevige buien. De harde wind maakte het nog een stuk minder comfortabel. Op mijn eerste Paapje van het jaar en enkele Tapuiten na was het erg stil in De Tuintjes.

Om even na negenen werd er een Poelruiter gemeld bij Dijkmanshuizen. Geen spectaculaire soort maar wel nieuw voor de jaarlijst. Toch maar even heengaan dus. Het ruitertje was snel gevonden maar de afstand was wat te groot voor goede foto's. Even later barstte er weer een flinke bui los. Terwijl we in de auto schuilden kwam er plotseling een melding dat de Roodstuit weer gezien zou zijn bij de Cocksdorp. Onmiddelijk hiernaartoe gereden, maar helaas, de vogel was al weer gevlogen.


Poelruiter / Marsh Sandpiper
Tringa stagnatilis

Na weer een tijd gezocht te hebben reden we naar Polder Eierland waar we twee Morinelplevieren fraai konden bekijken. Hier hoorden we ook dat er nu een Kleine geelpootruiter naast de Poelruiter van Dijkmanshuizen liep. Voor ons allebij nog een nieuwe soort! Hier aangekomen snel aangeschoven waarna we eindelijk deze langverwachte soort konden bijschrijven.




Poelruiter en Kleine geelpootruiter
Marsh Sandpiper and Lesser Yellowlegs
Tringa stagnatilis / Tringa flavipes

Bij Utopia veel Dwergsterns en een Kleine strandloper maar verder niets bijzonders. Omdat Johannes nog altijd geen Engelse kwikstaart op zijn lijst had keerden we weer terug naar de Polder Eierland waar een exemplaar van deze 'soort' was gemeld. Snel werd een verdachte kwik gevonden maar nadere bestudering leerde dat het waarschijnlijk een hybride betrof.


Dwergstern / Little Tern
Sternula albifrons


Lepelaar / Eurasian Spoonbill
Platalea leucorodia

Aangezien de Roodstuit niet meer was gemeld en er ook verder weinig meer te beleven viel op het eiland verstrokken we weer richting vasteland in de hoop de eerder gemelde Baardgrasmus te kunnen bekijken. Bij aankomst bleek de vogel al weer twee uur uit beeld te zijn. Het volkstuinencomplex waar hij moest zitten bleek erg onoverzichtelijk en we waren al bang dat we de vogel zouden missen toen we ineens wat zacht gebrabbel hoorden. Kijkend naar de plek waar het geluid vandaan kwam zagen we de Baardgrasmus in een kaal boompje zitten.



Baardgrasmus / Subalpine Warbler
Sylvia cantillans

Op de weg terug nog even langs de Roodkopklauwier (gelukt) en gezocht naar een Draaihals en een Humes bladkoning (beide niet gelukt).



Roodkopklauwier / Woodchat Shrike
Lanius senator

Ter hoogte van Amsterdam werd de Roodstuitzwaluw weer gemeld. Ik heb maar geen geluk met deze soort...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten