Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

woensdag 10 oktober 2012

Update juli

  
1 juli in de herkansing voor de Gewone bronlibel in de Meinweg. Deze keer de zuidkant van het gebied bezocht. Er was voor ’s morgens zonnig weer voorspeld maar éénmaal in het gebied aangekomen was het grotendeels bewolkt. Geen ideaal libellenweertje dus. Desondanks (na anderhalf uur heen en weer gelopen te hebben over het knuppelpad) toch nog een Gewone bronlibel gevonden. Hier ook nog een Bosbeekjuffer en de nodige Weidebeekjuffers. ’s Middags nog langs de Reigersbroek bij Montfort gereden. Op enkele Beekoeverlibellen na leverde dit weinig op.


 
Beekoeverlibel / Keeled Skimmer
Orthetrum coerulescens


7 juli waren de vogels weer aan de beurt. Bij Tzummarum in Friesland zaten al een paar dagen drie Vale gieren, een nieuwe soort voor me (in Nederland dan). Bij aankomst bleken de vogels net opgevlogen te zijn. Twee vogels waren neergestreken in een graanveld en niet meer zichtbaar maar het derde exemplaar werkte gelukkig wel mee. De vogel zat in het gras en was, tussen wat hekjes door, prima te zien.


Vale gier / Griffon Vulture
Gyps vulvus

Op de terugweg in het Woldlakebos geweest. Jammer genoeg geen Grote vuurvlinders maar wel vier Grote weerschijnvlinders (alleen vliegend), een vrouwtje Groene glazenmaker, enkele Gevlekte witsnuitlibellen en twee Gevlekte glanslibellen.


Groene glazenmaker / Green Hawker
Aeshna viridis

 
De 15e naar de Moerputten geweest voor Pimpernelblauwtjes. Ondanks het mindere weer toch nog ongeveer 20 exemplaren gezien. In De Brand bij Udenhout zaten drie Kleine IJsvogelvlinders die zich ook leuk lieten fotograferen. Tot slot nabij Sint-Oedenrode Kanaaljuffers gezocht en gevonden (tenminste 30 stuks).


 
Pimpernelblauwtje / Scarce Large Blue
Phengaris teleius
 
 
Kleine IJsvogelvlinder / White Admiral
Limenitis camilla
 
 
21 juli samen met Conny in het Noord-Hollands duinreservaat gezocht naar Kommavlinders. Na lang zoeken twee exemplaren gevonden. Hierna in een ander deel van het gebied ook nog een Bruine eikenpage gezien.

 
Kommavlinder / Sliver-spotted Skipper
Hesperia comma


Bruine eikenpage / Ilex Hairstreak
Satyrium ilicis
 
De volgende dag Zeeland bezocht. Met als doelen de Amerikaanse goudplevier bij Serooskerke en de Zwervende heidelibel bij het Veerse meer. Beide soorten werkte prima mee. Een nieuwe vogelsoort voor de jaarlijst en een nieuwe libelle voor de life-list.

 
Amerikaanse goudplevier / American Golden Plover
Pluvialis dominica
 
 
Zwervende heidelibel / Red-veined Darter
Sympetrum fonscolombii
 

Vuurlibel / Scarlet Darter
Crocothemis erythracea

23 juli weer naar Limburg. De doelen voor deze dag waren Spiegeldikkopje, Gaffellibel en Donker pimpernelblauwtje. Voor de eerste soort naar het Weerterbos gegaan maar ondanks intensief zoeken kon ik er geen vinden. Hier nog wel een Kleine IJsvogelvlinder en mijn eerste Eikenpage. De Gaffellibel bij Paarlo vergde het nodige zoekwerk. Eenmaal gevonden liet de soort zich fraai bekijken en fotograferen (helaas met tegenlicht).

 
Gaffellibel / Green Clubtail
Ophiogomphus cecilia

Als bonus nog een nieuwe libellensoort, de Bruine winterjuffer. Het Donker pimpernelblauwtje was daarentegen snel gevonden. De dag afgesloten bij Montfort met o.a. Bandheidelibel en Koninginnepage.


De 24e naar de St. Pietersberg geweest. O.a. dit leverde drie nieuwe ‘lifers’ op: Kaasjeskruiddikkopje, Boswitje en Oranje luzernevlinder. Verder nog wat andere leuke soorten als Gele luzernevlinder en Koninginnepage. In de middag in het Poppelmondedal de vierde 'lifer’ van de dag, een Klaverblauwtje.


Kaasjeskruiddikkopje / Mallow Skipper
Carcharodus alceae
 
De dag daarna afgesproken om met Conny en Trudy haar de Hoge Veluwe te gaan maar eerst zijn we nog even langs een (streng geheime) plek geweest voor Bijeneters. Vanaf de weg, op een behoorlijke afstand twee vogels gezien. Op de Hoge Veluwe zo’n tien Grote parelmoervlinders en een stuk of twaalf Gentiaanblauwtjes gezien. Verder o.a. nog Bruine vuurvlinder, Geelsprietdikkopje en Venglazenmaker. De Slangenarend werkte helaas niet mee maar bij het Deelensche Wasch nog wel twee Grauwe klauwieren.

 
Bruine vuurvlinder / Sooty Copper
Lycaena tityrus

26 juli  Keizermantels zijn altijd lastige vlinders om je zien. Je moet het geluk hebben om er tegen één aan te lopen. Nu zaten er al enkele dagen een stuk of vier in de Amsterdamse waterleidingduinen. Een buitenkansje dus. Eenmaal aangekomen op de plek duurde het niet lang voordat ik twee exemplaren in beeld had. Op dat moment kwam ik er achter dat de fotospullen nog in de auto lagen. Bij terugkomst waren de vlinders gelukkig nog aanwezig. In totaal tenminste vier verschillende exemplaren gezien.

 

 
Keizersmantel / Silver-washed Fritillary
Argynnis paphia

Het volgende doel was de Rivierrombout bij Puttershoek. Deze liet zich niet vinden maar als leuke bonus zag ik hier nog wel een mannetje Zuidelijke keizerlibel.

De volgende dag een tweede poging gewaagd voor het Spiegeldikkopje in het Weerterbos. Na lang zoeken gelukkig toch nog een exemplaar gevonden. Hier ook nog een Kleine IJsvogelvlinder en een Zwarte ooievaar.

 
Zwarte ooievaar / Black Stork
Ciconia nigra
 
Voor de 29e had ik met Conny afgesproken om naar de Weerribben gegaan. De dag daarvoor was er echter een Kortbekzeekoet gevonden nabij Lauwersoog. Deze had natuurlijk voorrang! Om ongeveer kwart voor tien ’s morgens kwamen we hier aan. Jammer genoeg net wat te laat om de vogel op de kant te zien zitten. De zeekoet dobberde nu rustig op het water en liet zich prima bekijken. Aangezien we toch vlakbij het Lauwersmeer waren zijn we nog even doorgereden naar de Ezumakeeg om de Gestreepte strandloper toe te voegen aan de jaarlijst. In de Weerribben zagen we nog twee Zilveren manen maar de Grote vuurvlinder lukte opnieuw niet.

 
Kortbekzeekoet / Brünnich's Murre
Uria lomvia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten