Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

maandag 9 januari 2012

Velduilenshowtje

Zondag 8 januari weer naar mijn favoriete vogelplek in de winter, de Delta. De doelsoorten voor vandaag: Kleine burrie, Zwarte- en Witbuikrotgans en IJsduiker. Om een uur of tien vertrokken uit Woerden en een klein uur later stond ik in de buitenhaven van Stellendam naar een Kleine burgemeester te kijken.


Kleine burgemeester / Iceland Gull
Larus glaucoides

De volgende stop: Markenje. Hier kwam ik mede-Woerdenaren Paul van de Werken en de familie Van der Meer tegen die vertelden dat er net vijf Witbuitrotganzen waren opgevlogen en een stuk verderop op het water waren geland. Van grote afstand zag ik er twee zwemmen. Nadat ik een stukje deze kant op was gereden kon ik de vogels wat beter bekijken en vond ik nog een derde exemplaar. Ook ontdekte ik hier nog een Zwarte rotgans. De eerste drie doelsoorten waren binnen!



Witbuikrotgans  / Pale-bellied Brent Goose
Branta hrota



Zwarte rotgans / Black Brant
Branta nigricans

Langs de Brouwersdam waren verschillende Drieteenmeeuwtjes en een Dwergmeeuw druk aan het foerageren. Gelet op de korte afstand en de bewegelijkheid waren ze echter nauwelijks te digiscopen. Terwijl ik hiernaar stond te kijken viel op korte afstand een Alk in.  Even verder langs de dam zat een Noordse stormvogel op het water. De vogel dreef er wat zielig bij. Mogelijk niet helemaal gezond meer. Wat verderop, in de spuikom, nog een tweede Alk.



Drieteenmeeuw / Black-legged Kittiwake
Rissa tridactyla


Noordse stormvogel / Northern Fulmar
Fulmarus glacialis


Drieteenstrandloper / Sanderling
Calidris alba


Alk / Razorbill
Alca torda

Ondertussen was er ook weer een melding gekomen van de Giervalk in Zeeuws-Vlaanderen. Gaan of niet? Ik besloot nog even af te wachten of de vogel deze keer wel honkvast was. Toen er werd doorgegeven dat de vogel was weggevlogen besloot ik toch maar niet te gaan. Iets waar ik achteraf flink spijt van heb…

De Zwarte rotgans nabij Burghsluis liet zich helaas niet zien waarna ik doorreed naar het Veerse meer. Ook de hier eerder gemelde IJsduiker leek spoorloos verdwenen. Inmiddels was het al weer half vier geweest, maar weer richting de Brouwersdam. Langs de Koudekerksche weg stond een flink aantal auto’s . De oorzaak was al snel duidelijk: vier Velduilen gaven een showtje weg. De vogels waren druk aan het foerageren, ruzieden wat met elkaar en met een Buizerd en een Blauwe reiger en lieten regelmatig hun hese roep horen.



Velduil / Short-eared Owl
Asio flammeus

Achteraf zag ik dat terwijl ik bij de uilen stond te kijken er bij de Brouwersdam nog een Kleine alk en een Papegaaiduiker waren gezien waardoor de dag voor mij uiteindelijk toch wat onbevredigend is afgelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten