Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

maandag 3 oktober 2011

Dutch Birding weekend 2011, deel 2

Zaterdag 1 oktober

De dag begon bij camping de Slufterhoek. Hier waren  behalve de nodige lijsterachtigen maar weinig vogels aanwezig. Terwijl we terug naar de auto liepen kwam het bericht door dat er vandaag toch nog een excursie naar de Oprheusspotvogel van de Robbejager zou plaatsvinden. Omdat Flor gisteren te laat was voor de excursies en het voor hem nog een nieuwe soort was, besloten we naar de noordpunt van het eiland te vertrekken. Flor ging in de rij bij de camping staan en Johannes en ik gingen ondertussen De Tuintjes onveilig maken. 

Ook hier weer erg weinig vogels. Bij het uitkijkpunt op het duin werd nog even over zee gekeken. Dit leverde enkele verre Roodkeelduikers en een Kleine Jager op.  Op de weg terug werd er een Roze Spreeuw gepiept op het dak van het kerkje in de Cocksdorp. Voor Johannes nog een nieuwe soort, gaan dus...!  Rond het kerkje stond er al een behoorlijke menigte te wachten. Omdat de vogel niet meteen in beeld was ging ik snel Flor (die de spotvogel inmiddels had gezien) ophalen. Weer in het dorp aangekomen kwam het bericht door dat de vogel nu bij het reddingsboothuis werd gezien. Hier konden we nog net een glimp van de Roze spreeuw opvangen voordat hij weer opvloog. Even later werd de vogel iets noordelijker weer teruggevonden en lukte het hem wat uitgebreider te bekijken.

Hierna, via de Oosterkolk (geen Streep meer) richting Utopia waar we met wat moeite een Morinelplevier zagen.  De volgende stop was bij Nieuw Buitenheim waar een (de?) Gestreepte strandloper was gemeld.  Deze vogel was lang niet zo mooi te zien als die van gisteren zodat we snel weer vertrokken.

Omdat het bosjes kloppen om de campings niets had opgeleverd besloten we maar naar de zuidwestkant van het eiland te gaan. Samen met mede (en ex-) Woerdenaren Nils, Diederik en Jeroen liepen we de Kreeftepolder in. Hier o.a. een overvliegende Ortolaan (alleen gehoord), twee Beflijsters en twee Velduilen.

Tot slot nog een poging gewaagd de eerder gemelde Sperwergrasmus bij camping de Sluftervallei aan de jaarlijst toe te voegen. De vogel werkte helaas niet mee en de hongerige muggen maakte het wachten niet echt comfortabel zodat we al snel besloten maar naar de Cocksdorp te vertrekken voor de avondmaaltijd. 

Zondag 2 oktober

Zondagmorgen weer vroeg op. Omdat de Kreeftepolder er gisteren veelbelovend uitzag was dit de eerste stop van de dag. Helaas viel het nu behoorlijk tegen. Het hoogtepunt was een enkele Velduil. Op de weg terug kon ik nog wel een IJsgors (overvliegend) aan de jaarlijst toevoegen.

Terug bij de auto werd gemeld dat er een mogelijke Daurische klauwier bij De Nederlanden was gevonden. Nog voor de vogel was doorgepiept zaten we in de auto. Als één van de eersten parkeerden we de auto bij de strandopgang en liepen we het pad af. Even verderop zagen we wat andere vogelaars een duin oprennen. Wij er achteraan en vrijwel meteen was de Daurische klauwier vogel in beeld!  Een mooie inhaler nadat ik de vogel van vorig jaar bij Den Helder vanwege sociale verplichtingen had moeten laten schieten. De vogel liet zich fraai zien en het lukte me wat digiscoopplaatjes te maken.


Daurische klauwier / Daurian Shrike
Lanius isabellinus


Ik had ondertussen behoorlijk wat last van mijn voet gekregen. Op de heenweg voelde ik er (waarschijnlijk door de flinke hoeveelheid adrenaline)  niet veel van maar nu was het echt pijnlijk. Daarom werd besloten naar een gebied te gaan waar niet te veel gelopen hoefde te worden. Het werd Utopia.

Helaas geen bijzonderheden hier. Lekker in het zonnetje zittend begon de aandacht een beetje te verslappen en kwam de meligheid naar boven. Omdat er ook al even niets leuks weer was gemeld besloten we maar weer terug naar het huisje te gaan, de boel op te ruimen en de boot van zes uur naar het vasteland te pakken.
Al met al toch weer een geslaagd weekend.

Geen grote aantallen maar wel twee nieuwe soorten (Grote pieper en Daurische klauwier) en wat andere leuke krenten (o.a. Steppekiekendief, Morinelplevier, Gestreepte strandloper, Bladkoning, Roze spreeuw, Ortolaan en IJsgors).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten