Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

dinsdag 18 oktober 2011

Pelagic Botney Cut


Noordse stormvogel / Northern Fulmar
Fulmarus glacialis

Ik heb al  verschillende malen een pelagisch dagtochtje  gemaakt. Deze leverden tot nu toe nog niet zo heel veel bijzonders op maar toch blijft de zee trekken.  Je weet immers maar nooit…  Vandaar dat ik en mijn vroegere Harderwijkse vogelmaatje Mark ons dit jaar hadden opgegeven voor de Botney Cut Experience van Pterordoma adventures.
Zondagmorgen om 09.00 uur vertrok ik richting Lauwersoog. Eerst even op de koffie bij mijn ouders en vervolgens door richting Lauwersmeer. Het vogelen hier leverde helaas weinig bijzonders op.  De leukste soorten:  Slechtvalk, Ruigpootbuizerd, IJsgors (overvliegend), Klapekster en al weer behoorlijk wat Kleine zwanen. Na met Mark wat te hebben gegeten vertrokken we richting ons schip, De Dageraad.
Om 20.30 uur voeren we uit. De volgende morgen bij zonsopkomst snel naar buiten waar Wouter al begonnen was met chummen. Er hingen al wat Drieteentjes achter de boot, niet veel later gevolgd door de eerste Noordse stormvogels en Jan-van Genten. 


Drieteenmeeuw / Black-legged Kittiwake
Rissa tridactyla


Jan-van-Gent / Northern Gannet
Morus bassanus


Noordse stormvogel / Northern Fulmar
Fulmarus glacialis

Het chumspoor zorgde al snel voor veel meeuwen achter het schip. Vooral Grote mantels, Zilver- en Drieteenmeeuwen maar Sander ontdekte ook nog een Geelpootmeeuw. Verder ook aardig wat Genten en NoSto’s. Tussen de NoSto's bevonden zich ook aardig wat donkere exemplaren (zie foto).
Op zee ook de nodige Alken en Zeekoeten. Erg leuk was een (erg vliegerige) Rosse franjepoot. Op een gegeven moment dobberde de vogel vlak naast het schip en konden de fotografen snel wat plaatjes schieten.
 
Rosse franjepoot / Red Phalarope
Phalaropus fulicarius

Ook een over zee vliegende Velduil  kon op de nodige waardering rekenen. De eerste jager liet lang op zich wachten maar even voor we bij de Botney Cut aankwamen was het dan toch zover. Een juveniele Kleine jager (met witte vleugelboeg) vloog wat rond de boot en liet zich fraai fotograferen. Niet veel later volgden ook de eerste Grote jagers.


 Kleine jager / Parasitic Jaeger
Stercorarius parasiticus

Grote jager / Great Skua
Catharacta skua

Eenmaal aangekomen bij de Botney Cut verschenen er plots drie Middelste jagers achter de boot: twee juvenielen en een adult (helaas zonder ‘lepels’). Eén juveniel verdween al snel weer maar de andere twee vogels bleven meer dan twee uur achter de boot hangen en lieten zich goed bestuderen. Het lukte met behulp van een groot schepnet een juveniele Middelste jager te vangen waarna Wouter de vogel van een ringetje kon voorzien.




Middelste jager / Pomarine Skua
Stercorarius pomarinus

Ondertussen begon de wind aardig in kracht toe te nemen (van drie naar vijf) en de eerste zeezieke diende zich aan. Er werd nog een mogelijke Papegaaiduiker gemeld, een soort die erg hoog op mijn verlanglijstje staat. Helaas kon de vogel op de ruwe zee niet meer worden teruggevonden. Wel werd er achter de boot een juveniele Vorkstaartmeeuw ontdekt. Wat een mooie sierlijke vogeltjes zijn dat toch! De vogel wist zich goed staande te houden tussen al het meeuwen- en gentengeweld en wist heel wat over boord gegooide garnaaltjes mee te pikken. Het meeuwtje kwam tot op zo’n twee meter afstand en bijna lukte het nog hem te vangen.

 

Vorkstaartmeeuw / Sabine's Gull
Xema sabini
Ik begon me nu toch wat zeeziek te voelen. Aangezien je mij met zuurkool niet echt een plezier doet en ik absoluut geen honger had besloot ik de avondmaaltijd maar over te slaan en in bed te gaan liggen. ’s Avonds nam de wind nog verder toe tot windkracht zeven en het schip rolde behoorlijk heen en weer. Het lukte me niet echt om de slaap te vatten. Toen ik eindelijk wat was ingedommeld werd er al weer op de deur geklopt: we waren al weer bijna terug in de haven. Na het ontbijt werd er afscheid genomen van de bemanning en de medereizigers en vertrok ik voor de lange rit terug naar Woerden.
Aangezien digiscopen op een schip niet echt goed gaat, had ik mijn fotospullen aan wal gelaten. Gelukkig was Richard Diepstraten ( www.pbase.com/richard2051) zo vriendelijk wat foto’s beschikbaar te stellen, waarvoor dank! Alle bovenstaande foto's zijn van zijn hand.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten