Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

zaterdag 14 mei 2011

Top of Holland

Ook dit jaar hadden we (ondergetekende, Johannes, Flor en Marijn) ons opgegeven voor de 'Top of Holland Vogeldag'. Dit keer werd ons team aangevuld met Thijs Fijen. De 'Top of Holland Vogeldag' is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij door verschillende teams wordt gevogeld in de drie noordelijke provincies. Eén van de belangrijkste doelen hierbij  is het vinden van leuke (lees: zeldzame) soorten. Hiervoor worden leuke prijzen beschikbaar gesteld, met als hoofdprijs een mooie Swarovski-kijker.

Vorig jaar hadden we ons vooral beperkt tot het achterna rijden van zeldzaamheden in het Lauwersmeergebied maar dit keer hadden we besloten wat 'aanvallender' te vogelen en ons met name te richten op Zuidwest-Friesland. Om half vijf pikte ik de andere teamleden op in Utrecht en om kwart voor zes kwamen we aan bij ons eerste doel: de Grutte Brekken bij Lemmer. Hier waren de afgelopen week aardige aantallen steltjes gezien maar vanmorgen viel het behoorlijk tegen. 'Hoogtepunten' waren enkele Zomertalingen en Temmincks strandlopers.

De volgende stop was bij Westhoek om bij opkomend water de steltjes af te zoeken voor wat leuks. Hier zaten enkele duizenden Bonte strandlopers en verder grote aantallen Kanoeten, Zilverplevieren en Rosse grutto's, alles fraai in broedkleed.  De gehoopte Breedbek zat er niet tussen en dus besloten we om ons geluk iets verder naar het zuiden te beproeven.



De aantallen steltjes bij Koehool waren nog veel groter en bovendien zaten ze een stuk dichterbij. Hier moest het toch lukken... En, ja hoor, na enig zoeken ontdekte Thijs een Breedbekstrandloper tussen de Bontjes. Marijn kon de vogel ook nog zien maar toen barstte er een flinke regenbui los waardoor we gedwongen waren om even in de auto te schuilen. Terug op de dijk vloog de groep Bontjes waar de vogel tussen zat op zodat het de rest van het team, net als het ook aanwezige 'Hagenese' team, de vogel niet meer in beeld kregen.




Ergens rechts in beeld zit de Breedbek....

De volgende stops (plasjes bij Harlingen en Kornwerderzand) leverden niets bijzonders op en ook in de Makkummerwaard was weinig te zien. Bij Piaam werd nog wel een roepende Buidelmees gehoord maar ook hier was het verder rustig. Na enig zoeken kwamen we aan bij een natuurontwikkelingsgebiedje langs het spoor nabij Aldegea. Hier konden we o.a. enkele Steltkluten en Temmincks strandlopers bekijken en zag ik mijn eerste Kleine rietgans van het jaar. Toen ik toevallig even mijn mobiel checkte op leuke soorten zag ik op waarneming.nl ineens een waarneming staan van een Bruinkeelortolaan!!! Gevloek alom, vooral toen duidelijk was dat de vogel onbereikbaar was (Rottumeroog). Na enige tijd kalmeerden we weer wat en reden we door richting Mirnserklif.

Hier en bij de Oude Mirdumerklif zat, voor de verandering, weer eens helemaal niets, waarna we ons slalommend tussen wandelaars en elektrische fietsen een weg baanden naar de Steile Bank. Hier grote aantallen Dwergmeeuwen, Visdieven en enkele Zwarte sterns aanwezig maar de gehoopte Reuzensterns waren onvindbaar.

Omdat we toch nog wel wat leuks wilden zien besloten we maar naar het Lauwersmeergebied te rijden. De eerste stop was bij de Morinellen nabij Anjum. Deze lieten zich goed bekijken maar zaten helaas net wat te ver voor een leuke foto.


Morinelplevier / Dotterel
Charadrius morinellus

In het noorden van de Ezumakeeg enorme aantallen Bontbekplevieren (honderden) en enkele tientallen Temminckjes. Daartussen enkele Kleine- en Krombekstrandlopers, beide nieuw voor de jaarlijst, net als trouwens een langsvliegende Reuzenstern. In het zuidelijke deel nog veel meer Bontbekken en Temminckjes en ook nog drie Steltkluten en een Grauwe franjepoot.



Grutto / Black-tailed Godwit
Limosa limosa

Ondertussen was het al bijna tijd om richting Drachten te rijden voor het afsluitende eten en de prijsuitreiking. Helaas vertrokken we net wat te vroeg want, toen we net weg waren, werd er nog een Gestreepte strandloper gevonden.  De eerste prijs ging, voor de ontdekking van een Roodmus, naar het team van Luuk Punt. Wij waren nog in de race voor de derde prijs maar, helaas voor Thijs, ging Jaap Denee er met de digitale compactcamera vandoor. Hiermee kwam een einde aan een gezellige vogeldag. Hopelijk volgend jaar wat meer succes met de zeldzaamheden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten