Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

zaterdag 9 april 2011

Korhoen en Oehoe

Vroeg op vandaag. Om kwart voor vier 's morgens ging de wekker en om vijf uur was ik in Utrecht om Johannes op te pikken. Vandaag zouden we Korhoenders gaan zoeken. Voor mij was het al weer enige tijd geleden dat ik ze gezien had maar voor Johannes was het zelfs een nieuwe soort. Met de soort gaat het, ondanks alle inspanningen die hiervoor worden verricht, erg slecht. Er zijn nog maar een stuk of vijf hanen over, dus als je ze nog wil zien is het van belang dit op korte termijn te doen. De kans is groot dat de soort binnen een paar jaar in Nederland is uitgestorven.



Na een stuk omrijden (met dank aan de navigatie die ons een afgesloten weg opstuurde) kwamen we om iets van kwart voor zeven aan. Na de auto geparkeerd te hebben liepen we het lange stuk de Nijverdalsebergweg af. Op een gegeven moment zagen we links van de weg, aan de kant van het Noetselerveld, een grote groep vogelaars staan. Helaas liep er geen pad en door het gebied banjeren vonden we wat de ver gaan. Omlopen dan maar. Langs de weg stond nog een grote groep vogelaars. Op deze plek heb ik ze vroeger regelmatig gezien maar de laatste tijd worden hier maar weinig waarnemingen gedaan. Vandaar, samen met Wil Schep en Alexander Buhr, maar weer doorgelopen. Ondertussen belde Johannes met Flor, die hier met een JNM-kamp was. Hij vertelde dat er zojuist een haan was gezien.

Aangekomen op de plek bleek de vogel uit beeld te zijn maar kort daarna kwam hij toch weer tevoorschijn en ging mooi in een boompje zitten. We konden nog net een paar matige plaatjes schieten (ver weg en slecht licht) voor de vogel, gevolgd door twee hennen, wegvloog.



Korhoen / Black Grouse
Tetrao tetrix

Even verder langs het pad waren twee mannetjes aan het baltsen. Ondanks de grote afstand waren deze fraai te zien. Terwijl ik aan het scannen was vond ik ook nog een Klapekster. Altijd een leuke soort.




Korhoen / Black Grouse
Tetrao tetrix

Na deze vogels te hebben bekeken besloten we terug te lopen naar de auto. We hadden nog andere plannen voor vandaag... Langs het pad nog enkele barmsijzen die zich helaas niet nader lieten determineren zodat ik dit jaar nog altijd geen barmsijs op de lijst heb staan...  Even verderop nog een Kruisbek. Deze vogel was absoluut niet schuw en liet zich fraai vastleggen.




Kruisbek / Red Crossbill
Loxia curvirostra

Op naar de Oehoes!  Van deze vogels zit al enige tijd een paartje in een steengroeve in de Achterhoek. In vogelaarskringen wordt heel geheimzinnig gedaan over de locatie maar ondertussen weet bijna iedereen waar het is.... Het paartje komt regelmatig in de pers en de terreineigenaar (SBB) heeft er zelfs een kijkscherm (met informatie) bij geplaatst. De belevenissen van de vogels zijn ook live via een webcam te volgen. www.beleefdelente.nl/oehoe  Een beetje overdreven dus die geheimzinnigheid maar ok, ik zal de exacte lokatie niet prijsgeven. Google zelf maar even op Oehoe en Achterhoek...

Na enige tijd op de verkeerde wand gezocht te hebben zag Johannes de camera en meteen daarna ook de broedende vogel. Zo heel af en toe stak een kuiken even het kopje onder de vleugels van moeder uit. Helaas voor de fotografen staat er net een boompje voor. Als deze straks vol in het blad staat zal het nog  lastiger worden om mooie plaatjes te schieten.



Oehoe / Eurasian Eagle-owl
Bubo bubo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten