Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

dinsdag 26 april 2011

Paasweekend in de polder

Voor het afgelopen paasweekend was mooi weer met een oostenwind voorspeld. Prima weer voor een paar dagen trektellen dus. Na enige tijd te hebben getwijfeld tussen Breskens en Kamperhoek (ook wel ‘klein Breskens’ genoemd), uiteindelijk toch maar gekozen voor de laatste locatie. Toch wat dichter bij huis…

Vrijdag 22 april.



Om zes uur ’s morgens kwam ik als eerste aan op de telpost. Even later arriveerde Arjan Boele die zijn eigen telpost voor vandaag had verruild met Kamperhoek. Daarna werd het snel drukker.

De dag begon, zoals gebruikelijk, met de nodige Gele kwikstaarten. Er was een goede trek van Graspiepers. In totaal ruim 31.000 stuks, het grootste aantal dit jaar in Nederland. Ook vlogen er redelijk wat zwaluwen. Om een uur of tien ontdekte Erwin Booij een (mogelijke) Roodstuitzwaluw. De vogel vloog ver weg boven de Ketelbrug en ik kon hem niet in beeld krijgen. Zwaar balen want deze soort staat nog altijd niet op mijn Nederlandse lijst. Uiteindelijk hebben minder dan tien man (van de vijftig of zestig) de vogel gezien. Overigens was niet iedereen even zeker over de waarneming, ook van degenen die hem wel gezien hebben...

De hoogtepunten van vandaag: Purperreiger, Zwarte wouw (2), Ruigpootbuizerd, Smelleken (5), Slechtvalk (3), Zwartkopmeeuw (2), Beflijster (2), Bonte kraai en Raaf. Ook mijn eerste Koekoek van het jaar.


 Beflijster / Ring Ouzel
Turdus torquatus

Om ongeveer half twee werd er een Steppekievit gemeld bij het Jan van den Boschpad bij de Oostvaardersplassen. Deze stond al op de jaarlijst (Ezumakeeg) maar het blijft natuurlijk, ook op wereldschaal, een hele goede soort. Daarom na de telling toch maar even langs geweest. De vogel liet zich goed zien maar zat wat te ver weg voor goede foto’s. Hier ook nog een adulte Zeearend en mijn eerste Boomvalk van het jaar.



Steppekievit / Sociable Lapwing
Vanellus gregarius

Zaterdag 23 april

Opnieuw als eerste op de telpost Er was duidelijk minder trek dan gisteren. Alleen Graspiepers en Gele kwikken kwamen nog wel in redelijke aantallen door.

Om ongeveer half negen werd een slanke kiekendief ontdekt die achter langs de Ketelbrug vloog. Ik kreeg de vogel al snel in de telescoop en kon nog net een donkere boa en een lichte halsring zien. Dit leek wel heel erg op een Steppekiekendief! Helaas konden we de ondervleugel niet goed zien zodat de vogel nog niet 100% zeker was. Mervyn Roos reeds snel achter de vogel aan en vond deze, zittend, terug aan de andere kant van de brug. Hier kon de vogel uiteindelijk ‘afgemaakt’ worden als een tweede kalenderjaar vrouwtje. Hier vloog ook nog een Visarend rond.

Andere ‘krenten’ van vandaag waren: Purperreiger, Ooievaar (2), nog een Visarend, een vrouwtje Grauwe kiekendief, Rode wouw, Smelleken, Slechtvalk, mijn eerste Zomertortel en Paapjes (2) van het jaar en een overvliegende Ortolaan. Ook erg leuk was een ‘treintje’ van 6 Zwarte wouwen dat vlakbij langskwam.


Zwarte wouw / Black Kite
Milvus migrans

Op de weg terug bij het Harderbroek nog een poging gewaagd bij de Amerikaanse wintertaling maar deze liet zich niet zien. Hier nog wel een laag overvliegende Ooievaar.



Ooievaar / White Stork
Ciconia ciconia

Zondag 24 april

Weer van 06.00 tot 14.00 uur op de telpost. Nog wat minder trek dan gisteren. Gelukkig vlogen er nog wat leuke soorten over: Purperreiger (2), twee Kleine Zilverreigers (zeldzaam op de telpost), Visarend, Rode wouw (3), Smelleken, Pontische meeuw, mijn eerste Duinpieper van het jaar, Paapje, en twee Europese kanaries. Bij de telpost riep nog een Buidelmees. Blijkbaar heb ik een goed gehoor voor deze vogels want behalve door Alwin en Mervyn werd deze vogel door niemand anders gehoord.


Paapje / Whinchat
Saxiola rubetra

Bij het Harderbroek opnieuw geen AmWita maar ik kon nog wel een Lepelaar digiscopen.


Lepelaar / (Eurasian) Spoonbill
Platalea leucorodia

Maandag 25 april



De laatste morgen op de telpost. Vandaag waren er, in vergelijking met de vorige dagen, maar weinig tellers aanwezig. In vergelijking met de vorige dagen relatief veel Boompiepers. De andere soorten lieten het wat afweten. De leukste waarnemingen van vandaag: Visarend, Smelleken, Duinpieper (waarschijnlijk nog een tweede vogel maar deze niet kunnen afmaken) en nog een Europese kanarie. Omdat ik had afgesproken om de Ross’ Meeuw te gaan bekijken, ben ik om half één vertrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten