Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

zaterdag 2 april 2011

Rondje Limburg

De trip naar Limburg was vanwege de Steppekievit (zie mijn vorige bericht) even uitgesteld maar vandaag was het dan toch zover. Om tien voor zeven pikte ik Flor op op het station van Woerden en ongeveer twee uur later kwamen we aan in de bossen nabij Vaals.



Kleine Maagdenpalm/Common Periwinkle
Vinca minor

De eerste nieuwe jaarsoorten waren snel binnen: Zwartkop en Vuurgoudhaantje. Deze laatste soort was behoorlijk talrijk. In totaal hebben we er zeker twintig gehoord en enkele vogels ook fraai gezien. Verder erg veel Appelvinken. Wij waren hier echter voor twee andere soorten: Middelste bonte specht (MiBo) en Korstnavelboomkruiper. Af en toe werden we op het verkeerde been gezet door Zanglijsters en roepende Gaaien maar na een klein halfuurtje hoorden we in het Kerperbos een MiBo roepen.

Nog enige tijd in de omgeving rondgelopen maar helaas niets meer kunnen vinden. Het werd ons ook niet makkelijk gemaakt want er vond blijkbaar een (lawaaiige) tourtocht plaats met luxe auto's (Porshes, Ferrari's e.d.).

Onderweg kwamen nog enkele andere vogelaars tegen onder wie medeblogger Cornelis Fokker. Zij hadden nog geen geluk gehad met beide soorten. Kort nadat zij vertrokken waren hoorde ik plotseling een Kortsnavelboomkruiper zingen. Het bleef bij één zangstrofe en de vogel liet zich niet terugvinden. Omdat we de ronkende automotoren behoorlijk zat waren besloten we een ander stuk bos te proberen.



Het Zevenwegenbos zag er een stuk minder aantrekkelijk uit maar toch duurde het niet lang of Flor vond een MiBo. Deze liet zich korte tijd fraai bekijken maar vloog al snel door. Tegelijkertijd riep er een tweede exemplaar. Even verder langs het pad hoorde ik kort een Kortsnavel zingen en na even zoeken konden we hem fraai bekijken. Een klassieke vogel. Spierwitte onderdelen en wenkbrauwstreep, een erg korte snavel, een duidelijk zichtbaar 'bakje' en we konden zelfs de duimvleugel zien. Even later vonden we nog een tweede vogel. Deze vogel was wat minder wit maar vertoonde verder duidelijk de kenmerken van een Kortsnavel. Het was duidelijk dat het hier om een paartje ging. Ze verzamelden nestmateriaal en verdwenen daarmee achter een opening in de boomschors. Na wat plaatjes te hebben geschoten vertrokken we weer.




Kortsnavelboomkruiper/ (European) Treecreeper
Certhia familiaris macrodactyla

Na enige omzwervingen kwamen we aan bij het hamsterreservaat nabij Sibbe met als volgende 'target' de Grauwe gors. Ik had deze soort al eerder dit jaar gezien (Dodaarsweg) maar Flor moest hem nog voor zijn Nederlandse lijst. Helaas konden we ze, ondanks internsief zoeken, niet vinden. Hier nog wel behoorlijke aantallen Geelgorzen (nieuw voor de jaarlijst) en Ringmussen.




Ringmus / (Eurasian) Tree Sparrow
Passer montanus

Flor had nog nooit een Europese kanarie in Nederland gezien dus dat was het volgende doel. Op Waarneming.nl stond een waarneming (incl. mooie foto's) in Lottum. Helaas konden we deze vogel niet vinden maar we hadden nog een tweede kans in Venlo. Op de plek aangekomen hoorde we onmiddelijk een mannetje zingen. In dezelfde boom zat ook nog een vrouwtje. Even later vonden we nog een tweede zingend mannetje. De vogels lieten zich helaas niet goed fotograferen. Ze bleven hoog in de bomen zitten en ik had ook nogal last van tegenlicht.





Europese Kanarie/ (European) Serin
Serinus serinus

Het laatste doel voor vandaag was de Kuifleeuwerik. Vrij snel na aankomst hoorden we er één zingen. We konden deze vogel tot twee keer toe in de vlucht zien maar raakte hem daarna kwijt. De zoektocht leverde nog wel twee Zwarte roodstaarten op.

Geen foto dus. Daarom, ter compensatie, maar een foto van een typisch Kuifleeuwerikkenbiotoop:



Als je dat zo ziet is het verbazingwekkend dat deze soort zo zeldzaam is. Grote parkeerplaatsen (met een Burgerking) zijn er immers genoeg in Nederland. Na een snelle hap naar binnengewerkt te hebben vertrokken we weer richting Woerden waar we om ongeveer acht uur aankwamen. Al met al een mooie vogeldag. Prachtig lenteweer en, op één na, alle targets binnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten